Semnificatia numelui Alina

Cea mai rapida cale de a va interpreta numele Etimologie gratuita cu 227 nume. Afla semnificatia numelui tau!

Cauta nume

Originea numelor


Dictionar cu cele mai comune nume in ordine alfabetica.Originea numelui Alina

Cautarea dumneavoastra: "Alina"Semnificatia prenumelui Alina

1. Alina

Se pare ca numele de "Alina" nu este de provenienta romaneasca asa cum s-a considerat, ci este un nume de botez de origine germanica. Numele poarta o puternica incarcatura nobiliara si este considerat a fi o forma derivata a numelui "Adelina". In germanica veche, "Alina" este derivat din numele "Adal" care inseamna nobil, iubit, pretios, iar in sanscrita numele inseamna scorpion.

In limba romana, numele "Alina" este considerat ca provine de la verbul "a alina". Este unul din cele mai populare nume din Romania, majoritatea fetelor botezate cu acest nume sunt strigate "Ali", "Ina" sau "Alinuta".

Persoanele care poarta numele de "Alina" sunt curajoase si autoritare, au un caracter coleric si puternic. Sunt increzatoare in fortele proprii, au vointa de fier si reusesc sa duca la bun sfarsit tot ce isi propun. Totusi, rezultatele nu sunt mereu la inaltimea asteptarilor deoarece se pare ca aceste persoane cu numele de Alina sunt dezordonate, foarte curioase si trec rapid de la un subiect la altul fara sa traga concluziile.

"Alina" are diferite variante in mai multe limbi ale lumii: in engleza exista variante precum "Aleana", "Aleene", "Aleena", "Aline", "Alyna", "Alyona" etc. In franceza, armena, rusa, irlandeza si scotiana se foloseste adesea varianta de "Aline", iar germanii folosesc varianta "Alinda".

Personalitati cu numele de "Alina":

 • Alina Astafei, atleta cu dubla nationalitate (romana si germana), castigatoare a numeroase Campionate Mondiale si Europene
 • Alina Cojocaru, balerina romanca, prim-balerina in Baletul National Englez
 • Alina Dumitru, judoka romanca, campioana olimpica si multipla campioana europeana
 • Alina Somova, balerina rusa, prima-balerina la Baletul Mariinsky din Sankt Petersburg

2. Calin / Calina

Daca trebuie sa ne referim la numele cu o traditie indelungata din onomastica noastra, atunci cu siguranta, in primele randuri, vor fi incadrate la forma de masculin a prenumelui "Calin", precum si cea de feminin , "Calina", nume care inca mai sunt folosite chiar si in contemporaneitate, acum, cand onomastica noastra manifesta o tendinta tot mai puternica de a imprumuta nume din tarile occidentale.

Cea mai plauzibila teorie a provenientei formei masculine "Calin" este cea care demonstreaza existenta numelui slav "Kalin". Totusi, "Calin" este considerat un nume romanesc cu semnificatia de "puternic, frumos". Popularitatea sa a crescut si datorita poemului eminescian "Calin (File din poveste)".

Forma feminina "Calina" este, cu siguranta, un derivat al numelui masculin, dar exista si in limba engleza, mai exact in dialectul irlandez, o forma a prenumelui feminin. Se pare ca britanicii folosesc formele exclusiv feminine de "Kaylyn" sau "Cailin".

Persoanele care poarta numele de "Calin" sau "Calina" au o tendinta spre creativitate, spre expresivitate. Sunt atrase de arta si de frumusete. Au o dorinta arzatoare de a-si folosi abilitatile de lider, isi doresc sa se implice in cat mai multe activitati, dar uneori sunt nechibzuiti in privinta banilor si a energiei depuse.

Prenumele masculin "Calin", fiind de origine exclusiv romaneasca, nu exista variante in alte limbi ale lumii. Forma feminina "Calina", desi nu are vreo legatura cu etimologia britanica, are forme in limba engleza precum "Kalyn", "Kaylynn", "Cailyn" sau "Kailyn".

Personalitati cu numele de "Calin":

 • Calin Alupi, pictor roman
 • Calin Dan, artist, teoretician si custode roman
 • Calin Moldovan, fotbalist roman
 • Calin Popescu-Tariceanu, politician roman, fost Prim-Ministru al Romaniei

Personalitati cu numele de "Calina":

 • Angela Calina, personalitate TV filipineza
 • Kaylin Richardson, fosta skioare americana, a participat la JO de Iarna din 2006 si 2010, s-a retras pe 26 martie 2010
 • Kaylin Anders, scriitoare si designer vestimentar
 • Kaylyn McKenzie Kyle, jucatoare de fotbal din Canada

3. Catalin / Catalina / Ecaterina

Numele de "Catalina" este considerat o varianta in limba spaniola a prenumelui "Katherina", iar "Catalin" este forma de masculin folosita cel mai mult in Romania. Originea numelui "Ecaterina" este in continuare dezbatuta, cu unii cercetatori considerand ca provine de la numele grecesc "Aikaterine", iar altii spunanad ca ar putea fi un derivat de la un alt nume grecesc, "Hekaterine", care provine de la cuvantul "hekateros" semnificand "amandoi / amandoua". Totodata, ar mai putea fi un derivat de la numele zeitei Hecate sau un derivat de la grecescul "aikia (tortura)". Cercetatorii considera ca numele de "Ecaterina" ar mai putea proveni de la un nume coptic care ar inseamna "consacrarea mea de numele tau".

Persoanele care poarta numele de "Catalina" au un simt excelent al analizei, al intelegerii si al invatarii. Sunt tacute si introvertite, dar cand le sunt prezentate anumite probleme acestea stiu sa le vada in ansamblu si sa le gestioneze. Uneori simt nevoia de a crea, de a se exprima si duc lipsa unor medii frumoase in jurul lor.

Cei care poarta numele de "Catalin" au dorinta de a-i intelege si de a-i ajuta pe altii cu problemele lor, dar pot deveni prea implicati si ingrijorati de situatie. Sunt de o natura buna si linistita, stiind sa se bucure de viata de familie. Inclinatia dumneavoastra este spre a urmari o ocupatie in care trebuie sa aveti un anumit nivel de responsabilitate si diplomatie in contact cu oamenii.

Purtatoarele numelui de "Ecaterina" sunt foarte ordonate si dedicate in viata. Se concentreaza mai mult pe ordine si pe caracterul practic, uneori fiind foarte atente si retrase. Au o dorinta ascunsa de a crea, de a se exprima, avand inclinatii spre oratorie, muzica, actorie sau literatura.

Variante ale numelui "Catalina": "Katelijn", "Katelijne" (olandeza), "Caitlin", "Kathleen", "Caelie", "Caetlin", "Caileigh", "Cailin", "Caitlyn", "Caleigh", "Katee", "Katelin", "Katelyn", "Katelynn", "Kayly", "Kaylyn", "Kaylin", "Kalylynn" (engleza), "Katina" (greaca), "Kakalina", "Kalena" (hawaiana), "Katalin", "Katalinka" (maghiara), "Caitlín", "Caitlin", "Cathleen", "Kathleen", "Cáit" (irlandeza).

Numele de "Catalin" nu are variante in alte limbi deoarece este un nume mai mult pentru limba romana, in celelalte tari avand forma identica.

Variante ale numelui "Ecaterina" in diferite limbi ale lumii: "Ekaterina", "Katerina" (bulgara), "Katarina", "Ina", "Kata", "Katica", "Tina" (croata), "Kateřina", "Katka" (ceha), "Catherine", "Katarina", "Kathrine", "Caja", "Carina", "Ina", "Kaja", "Karen", "Karin", "Karina", "Katharina", "Katja", "Trine" (olandeza), "Kadri", "Katariina", "Kaia", "Kaisa", "Kaja", "Riina", "Triinu" (estoniana), "Katariina", "Katriina", "Iina", "Kaarina", "Kaija", "Kaisa", "Karin", "Kata", "Kati", "Katri", "Riina" (finlandeza), "Catherine", "Carine", "Karine" (franceza), "Ekaterine", "Eka" (georgiana), "Aikaterine", "Katerina", "Katina" (greaca), "Katalin", "Katarina", "Kata", "Katalinka", "Katica", "Kató", "Kitti" (maghiara), "Catarina", "Caterina", "Rina" (italiana), "Kotryna", "Katré" (lituaniana), "Karen", "Kaia", "Kaja", "Kari", "Katharina", "Kathrine", "Katrine", "Katja" (norvegiana, suedeza), "Katarzyna", "Karina", "Kasia" (poloneza), "Catarina", "Cátia" (portugheza), "Jekaterina" (slovena), "Catalina" (spaniola), "Kateryna" (ucrainiana).

Personalitati cu numele de "Catalina":

 • Catalina Artusi, actrita argentiniana
 • Catalina Berroa, muziciana cubaneza
 • Catalina Cristea, jucatoare de tenis din Romania
 • Catalina Denis, actrita columbiana
 • Catalina Ponor, gimnasta din Romania, multipla campioana olimpica si europeana

Personalitati cu numele de "Catalin":

 • Catalin Naum, regizor roman de teatru, cunoscut pedagog
 • Catalin Mitulescu, regizor de film, producator si scenarist roman
 • Catalin Munteanu, fotbalist roman
 • Catalin Hildan (1976 - 2000), fotbalist roman
 • Catalin Botezatu, creator de moda si fotomodel din Romania
 • Catalin Marin, actor roman
 • Catalin Ionescu, scriitor roman, eseist, editor, critic, traducator, realizator de emisiuni
 • Catalin Maruta, personalitate TV
 • Catalin Fercu, jucator de rugby din Romania

Personalitati cu numele de "Ecaterina":

 • Ecaterina Nazare, actrita romanca
 • Ecaterina Teodoroiu, eroina a Primului Razboi Mondial
 • Catherine de Medici, Regina Frantei intre anii 1547 si 1559
 • Ecaterina a II-a a Rusiei sau Ecaterina cea Mare, imparateasa a Rusiei intre anii 1762 si 1796
 • Catherine, Ducesa de Cambridge (cunoscuta sub numele de Kate Middletoninainte de casatorie)
 • Katheryn Elizabeth Hudson, cantareata cunoscuta sub numele de scena Katy Perry
 • Catherine Bell, actrita din SUA
 • Katharine Houghton Hepburn, actrita din SUA
 • Katie Holmes, actrita din SUA

4. Magdalena / Madalina

Numele provin de la o expresie ebraica insemnand "originara din Magdala" (sat biblic pe malul Marii Galilee, presupus a fi locul de origine al Mariei Magdalena, personaj neotestamentar). Maria Magdalena este cea care a fost curatata de spiritele rele de catre Iisus si care I-a ramas alaturi in timpul slujirii Sale, fiind martora crucificarii si Invierii Lui. A fost o sfanta populara in perioada Evului Mediu, iar numele a devenit comun de atunci. In Anglia, se foloseste forma traditionala de "Madeline", in timp ce "Magdalene" sau "Magdalen" sunt formele invatate.

Purtatoarea numelui de "Magdalena" este sistematica si practica in tot ceea ce face. Se bucura de sentimentul de implinire atunci cand lucreaza cu sarguinta la o sarcina. Este foarte meticuloasa cu posesiile sale, le tine pe toate intr-un stadiu foarte bun si isi planifica bugetul cu foarte mare atentie. Ii place matematica si are rabdare cu munca in detaliu, precum contabilitatea.

Cea care poarta numele de "Madalina" are o dorinta pentru expresia creativa, artistica sau muzicala intr-un  mod mai original. Este increzatoare ca isi poate implementa ideile deoarece are perseverenta necesara de a vedea peste obstacole. Desi ii este usor sa cunoasca oamenii noi, nu poate sa intretina relatii armonioase si relaxate.

Variante ale numelor "Magdalena" si "Madalina" la alte popoare ale lumii: "Madeleine", "Madeline", "Magdalen", "Magdalene", "Lena" (engleza), "Magdalene", "Alena", "Lena", "Lene", "Leni", "Magda" (germana), "Madelon", "Magda" (olandeza), "Lena", "Magda" (poloneza), "Madeleine", "Lena", "Linn", "Magda", "Malena", "Malin" (suedeaza), "Lena", "Linn", "Magda", "Malene", "Malin" (norvegiana), "Lena", "Magda", "Malene" (daneza), "Matleena", "Leena" (finlandeza), "Malena" (spaniola), "Alena", "Alenka", "Majda" (slovena), "Alena", "Magda" (ceha), "Magda", "Majda", "Manda", "Mandica" (croata), "Manda" (sarba), "Madeleine", "Magali", "Madeline", "Magalie" (franceza), "Magdaléna", "Magdolna", "Duci" (maghiara), "Madailéin" (irlandeza), "Maddalena", "Lena" (italiana), "Madalena", "Magda" (portugheza), "Magdaléna", "Alena", "Lenka" (slovaca).

Personalitati cu numele de "Magdalena":

 • Magda Apanowicz, actrita canadiana
 • Magda Cârneci, poeta si eseista romana
 • Magdolna "Magda" Gabor, actrita maghiaro-americana
 • Madeleine Carroll, actrita engleza
 • Madeleine Peyroux, cantareata, compozitoare si chitarista americana
 • Madeline Carroll, actrita americana
 • Madeline Kahn, actrita, comediana si cantareata americana
 • Madeline Juno, cantareata si compozitoare germana
 • Magdaléna Borová, actrita ceha
 • Magdalena Cielecka, actrita poloneza
 • Magdalena Graaf, model, cantareata si autoare din Suedia
 • Magdalena Mikloş, jucatoare de handbal din Romania
 • Magdalena Paraschiv, jucatoare de handbal din Romania
 • Magdalena Różczka, actrita poloneza

Personalitati cu numele de "Madalina":

 • Madalina Diana Ghenea, actrita si model si Romania
 • Madalina Manole, nascuta Magdalena-Anca Mircea, cantareata din Romania
 • Madalina Gojnea, jucatoare de tenis din Romania
 • Madalina-Bianca Molie, halterofila romana
 • Madalina Cioveie, dubla campioana europeana si campioana mondiala la gimnastica aerobica
 • Madalina Maria Zamfirescu, jucatoare de handbal din Romania
 • Madalina Beres, canotoare romana


Afisare de la 1 la 4 din : 4 rezultate