Semnificatia numelui Doina

Cea mai rapida cale de a va interpreta numele Etimologie gratuita cu 227 nume. Afla semnificatia numelui tau!

Cauta nume

Originea numelor


Dictionar cu cele mai comune nume in ordine alfabetica.Originea numelui Doina

Cautarea dumneavoastra: "Doina"Semnificatia prenumelui Doina

1. Doina

Numele isi are originea in onomastica romaneasca avand semnificatia de "cantec popular". Este unul dintre cele mai populare prenume din onomastica feminina contemporana si are o vechime de aproximativ doua secole. Substantivul "doina" face referire la specia lirica populara, specifica poporului roman, in care sentimentele sunt exprimate in mod direct prin intermediul eului liric. Doina poate avea mai multe teme: de dor, de tristete, de iubire, de ura, de instrainare, de regret etc. A constituit o adevarata sursa de inspiratie pentru muzica si literatura, astfel contribuind la aparitia si raspandirea rapida a prenumelui "Doina".

Persoanele care poarta numele de "Doina" sunt cunoscute pentru desele schimbari de stare, la fel si pentru schimbarile de idei, care se pot intampla brusc si fara atentionare. Pot fi foarte constiente de sine, narcisiste si chiar egoiste, dar la fel pot fi uneori mandre si arogante. Cu toate acestea, sunt capabile sa faca munca de voluntariat, in slujba umanitatii, fiind persoane generoase, intuitive, receptive si foarte ingrijorate de soarta altora.

Este un nume relativ nou si excusiv romanesc, neavand variante in alte limbi ale lumii. Totusi, exista in limba bulgara numele "Doina" si "Doino", dar nu au nici o legatura cu etimologia prenumelui romanesc. La noi in tara se mai folosesc diferite variante precum "Doinita", "Doinica" sau "Nita".

Personalitati cu numele de "Doina":

  • Doina Aldea Teodorovic, cantareata romanca
  • Doina Rotaru, compozitoare romanca, cunoscuta pentru operele orchestrale si de camera
  • Doina Rusti, profesoara universitara de cinematografie si scenarista din Romania, specialista in simbologie
  • Doina Melinte, atleta romanca, detinatoarea medaliei de aur la JO Los Angeles 1984 si a mai multor titluri mondiale si europene


Afisare de la 1 la 1 din : 1 rezultate