Semnificatia numelui Roxana

Cea mai rapida cale de a va interpreta numele Etimologie gratuita cu 227 nume. Afla semnificatia numelui tau!

Cauta nume

Originea numelor


Dictionar cu cele mai comune nume in ordine alfabetica.Originea numelui Roxana

Cautarea dumneavoastra: "Roxana"Semnificatia prenumelui Roxana

1. Roxana

Se pare ca acest nume, desi are o baza in grecescul "Rhoxane" (numele sotiei Imparatului Alexandru cel Mare), are origini persane. Roxana este numele fiicei lui Ori-jartes, satrap al Bactrianei, in Persia. Alexandru cel Mare a luat-o de sotie pe cand aceasta avea doar 16 ani. Vechi izvoare arheologice atesta si o forma masculina a acestui nume - Roxanes (un rege al Persiei) - nume care nu mai este folosit in zilele noastre.

In dialectul bactrian al limbii iraniene, "Roshanak" (Roxana) inseamna "frumusete luminoasa", "zori de zi", "stralucitoare", iar majoritatea domnitelor si a sotiilor de domni purtau acest nume. Astfel, fiica lui Petru Rares, sotia lui Alexandru Lapusneanu, fiica lui Constantin Cantemir, fiica lui Basarab I, fiica lui Vasile Lupu, regina Spaniei si multe altele, toate au purtat numele de Roxana.

Purtatoarele numelui de "Roxana" sunt persoane care au o adanca dorinta interioara de a crea si de a se exprima, adesea prin discursuri publice, actorie, muzica sau scris. De asemenea, tanjesc dupa frumusete in jurul lor in casa sau in mediul de munca. Sunt persoane care tind sa initieze, sa organizeze evenimente, sa fie conducatori si nu subalterni. Se concentreaza pe obiective specifice si experimenteaza o varietate de idei noi si creative, avand abilitatea de a implementa aceste idei cu eficienta si determinare. Sunt persoane curajoase si uneori agresive. Desi sunt foarte creative, adesea dau tendinta de persoane foarte autoritare, incapatante, mandre si nerabdatoare.

Numele de "Roxana" la alte popoare: in limba bulgara - "Roksandra", "Roksana", in sarba - "Roksandra", "Roksanda", in franceza - "Roxane", "Rhoxane", in limba italiana - "Rossane". Numele se aseamana in majoritatea limbilor, forma fiind putin diferita. Varianta de "Ruxandra" s-a nascut tot din prenumele "Roxana", fiind o combinatie intre acesta si numele de "Alexandra".

"Roxana" apare in literatura in romanul cavaleresc "Alexandria", roman foarte indragit la un moment dat in literatura romana. Numele de "Roxana" mai apare si in comedia lui Edmond Rostand, "Cyrano de Bergerac".

Personalitati cu numele de "Roxana":

  • Roxana, sotia Imparatului Alexandru cel Mare
  • Roxana Constantinescu, mezzosoprana
  • Roxana Zal, actrita americana
  • Roxana Cocos, halterofila romanca, vice-campioana olimpica la JO Londra 2012


Afisare de la 1 la 1 din : 1 rezultate