Semnificatia numelui Vasile

Cea mai rapida cale de a va interpreta numele Etimologie gratuita cu 227 nume. Afla semnificatia numelui tau!

Cauta nume

Originea numelor


Dictionar cu cele mai comune nume in ordine alfabetica.Originea numelui Vasile

Cautarea dumneavoastra: "Vasile"Semnificatia prenumelui Vasile

1. Vasile

Este un nume considerat crestin, dar isi are originile mult mai indepartate. Numele provine din adjectivul "basileios" care inseamna "regal", derivat de la "basileus", adica "rege, conducator".

In Antichitate, conducatorul tribului sau al gintii era numit basileu, apoi cuvantul a fost folosit pentru suveran si in Imperiul Bizantin pe imparat. Datorita semnificatiei, numele de Vasile este legat de termenul "biserica", de la cuvantul "basilike", care initial insemna edificiu public ridicat pe cheltuiala imperiala, loc de adunare, de judecata sau bursa comerciala. Ulterior, fiind foarte bine conservate, aceste edificii au devenit lacasuri de inchinaciune lui Dumnezeu. Alaturi de Ion, Gheorghe sau Dumitru, numele de Vasile este unul dintre cele mai populare nume de la nou din tara, fiind pur romanesti si cu vechime pe teritoriul tarii noastre.

Persoanele care poarta numele de Vasile se adapteaza usor in functie de situatie si moment, sunt sociabile si apreciaza prezenta celor din jur. Stiu sa aprecieze calitatile omului si nu aspectul sau, au o tendinta nativa spre fair-play, fiind un membru valoros al unei echipe.

Numele de "Vasile" in diferite limbi: in italiana intalnim forma de "Basilio", in franceza "Basile", iar in spaniola "Basil". In limba maghiara intalnim variantele "Vazul", "Bazso", "Vaszoly" sau "Vaszilia", iar in limbile rusa si bulgara se folosesc formele "Vasillii", "Vasillia" sau "Vasea".

Personalitati care poarta numele de "Vasile":

  • Vasile Lupu, voievod al Moldovei
  • Vasile Conta, filosof roman
  • Vasile Parvan, istoric roman
  • Vasile Aron, Vasile Carlova, Vasile Alecsandri, Vasile Voiculescu, poeti si scriitori romani


Afisare de la 1 la 1 din : 1 rezultate